Suprafaţa metalică in prealabil este degresata, curatata
Grunduirea si Vopsirea in camp electrostatic este o tehnologie superioară de aplicare a unei vopsele sub formă de pulbere pe suprafeţele metalice conferinduse astfel rezistenţa îndelungată la uzură, intemperii, abraziune etc.
Este o tehnologie de acoperire, care se face prin intermediul aplicarii unor particule uscate de vopsea prin intermediul campului electrostatic. Dupa aplicarea pulberii, piesele trebuie sa treaca prin procedul de polimerizare, adica trebuie tinute intr-un cuptor la temperaturi de 180-200°C
Informatii generale
VOPSIREA FIERULUI FORJAT. ETAPE
Piesele din fier forjat se pot vopsi cu: pensula, pistolul pulverizator de vopsit sau la cuptor (in camp electrostatic)
1.PREGATIREA SUPRAFETELOR
Pregatirea suprafetei este foarte importanta in atingerea performantelor acoperirii, influentand caracteristici precum aderenta , rezistenta la lovire , rezistenta la caldura, umezeala, mediu salin.
Pregatirea suprafetei urmareste urmatoarele obiective :
-Curatarea suprafetei de rugina, grasimi, uleiuri, vopsele vechi, etc
-Asigurarea unei aderente corespunzatoare prin obtinerea unui strat de conversie chimica inert , ce constituie baza pentru acoperirea ulterioara.
-Prevenirea aparitiei coroziunii sub filmul de vopsea.
2.SABLAREA
Procesul modern de sablare a fierului, se realizeaza cu un utilaj modern si eficient, care este conceput ca un sistem unitar si complet automatizat pentru sablarea profilelor si foilor metalice, in care materialul folosit in sablare este pulverizat cu forţa pe suprafata metalului. Acest material de sablat este compus din sfere metalice care in contact cu suprafata metalului, o curata de toate inpuritatile si petele de rugina – in final materialul prezinta o suprafata perfect plana, albastra si pregatita pentru etapa de grunduire.
3.GRUNDUIREA. GRUNDURI
Prelucrarea ulterioară cu grund epoxidic, bicomponent, potrivit pentru aplicarea automată după sablare, asigura protecţia metalului fata de coroziune în timpul depozitării, prelucrării şi asamblarii a structurilor metalice. Grunduirea se realizează printr-un sistem automat, iar filtrele necesare pentru a proteja mediul incojurator sunt permanent intretinute si inlocuite conform standardelor de mediu si cerintelor ISO 9001. Echipamentele sunt gandite ca un sistem integrat si in flux continuu, in sensul ca la un capat se introduce materialul din otel (care poate avea chiar pete de rugina) iar la celalalt capat iese materialul sablat si grunduit – perfect pentru a putea fi utilizat in orice fel de constructii metalice, santiere navale si in constructii de locuinte si/sau industriale.
Tipuri de grunduri:
-Grund epoxidic bogat in Zinc care se preteaza la suprafetele zincate
-Grund care se preteaza pe suprafetele ruginite si este si sudabil
-Grunduri cu uscare rapida rosu , gri si negru – este un grund anticoroziv pe baza de rasina sintetica. Este ideal pentru protectia anticotoziva a suprafetelor metalice , a pieselor metalice, structuri.
4.VOPSIREA. TIPURI DE VOPSEA
-vopsea cu uscare rapida
-vopsea grafit
-vopsea lovitura ciocan are un aspect deosebit si o protectie cu rezistenta indelungata in timp pentru protejarea suprafetelor metalice. Se poate comanda in orice culoare RAL.
-vopsea dual protect – 2 in 1 – este un produs profesional ce combina proprietatile anticorozive ale grundului, cu cele decorative ale emailului. Este folosit in sisteme de protectie a suprafetelor metalice in conditii de interior sau de exterior, nefiind necesara protectia primara cu grund
-vopsea pulbere(camp electrostatic)
-vopsea alchidica
-vopsea acrilica(pe baza de apa)
Toate vopselele in functie de aspect sunt: lucioase, mate ,satinate, semilucioase si texturate
Se pot comanda in orice culoare din paletar RAL
Vopsirea in camp electrostatic
Este o tehnologie de acoperire, care se face prin intermediul aplicarii unor particule uscate de vopsea prin intermediul campului electrostatic. Dupa aplicarea pulberii, piesele trebuie sa treaca prin procedul de polimerizare, adica trebuie tinute intr-un cuptor la temperaturi de 180-200°C ( timpul de polimerizare al pulberilor Egrokorr este de 20 minute la 180°C si 10 minute la 200°C iar in cazul lacurilor transparente tip pulbere timpul de polimerizare este redus la jumatate )
5.PATINA (optional)
Patina, denumita si patina timpului este un efect decorativ optional care se aplica cu pensula peste lucrarea vopsita. Exista mai multe nuante: aurie, argintie, cupru, verde..
6.LAC. STRAT FINAL
Lacul alchido-melaminic incolor, fara plumb este un produs monocomponent care are la baza rasini alchidice modificate, solventi, aditivi etalare, antioxidanti si sicativi. Uscarea peliculei are loc prin mecanism fizic (evaporare solventi) si conversie chimica oxidativa la temperatura mediului ambiant.
Elementele caracteristice principale sunt:
-etalare buna
-rezistenta buna la intemperii
-rezistenta mecanica buna
Produsul nu contine compusi cu metale grele (plumb, cadmiu, crom, etc)
ZINCAREA. AVANTAJELE ZINCĂRII
S-a demonstrat, de-a lungul timpului, ca protectia anticoroziva prelungeste considerabil viata cladirilor de birouri, halelor de productie si depozitare, podurilor, navelor, avioanelor, asa cum s-a remarcat ca in lipsa sau insuficienta acesteia, duce în scurt timp la deteriorarea materialelor folosite în constructii, provocand daune importante. Astfel, tratarea suprafetelor pentru prevenirea coroziunii este esentiala pentru asigurarea longevitatii acoperirilor metalice.
Zincarea termica permite acoperirea cu un strat de zinc între 50-125 um. Este potrivita si pentru zincarea profilelor de mari dimensiuni si permite zincarea pe anumite portiuni dintr-un profil mare. De asemenea, zincarea printr-un astfel de procedeu nu este costisitoare si ofera o lunga durata de viata. Scopul zincarii termice este de a asigura o protecrie anticoroziva prin acoperire cu zinc, a produselor finite confectionate din otel sau fonta. Zincarea termica , respecta conditiile tehnice generale si de calitate impuse prin SR EN ISO 1461-2002.
Zincarea propriu-zisa consta în imersarea piesei pentru câteva minute în zinc topit, la o temperatura cuprinsa în intervalul de 445-460 gr. C. În general zincarea termica se aplica otelurilor moi, la aliajele slabe din otel, la fonta si la otelul turnat.
Avantajele zincarii termice comparativ cu vopsirea sau cu alte procedee de protecţie anticorozivă:
- Zincarea termică este folosită de peste 150 de ani, bazele teoretice fiind puse de chimistul PJ Malouin la 1742, timp în care nu au fost aduse modificări importante ale tehnologiei, fapt a permis să fie efectuate în condiţii tehnice stabile, numeroase observaţii şi cercetări cu privire la calitatea şi durata de viaţă a stratului de zinc depus pe oţel. Este cel mai vechi procedeu de protecţie anticorozivă.
- Asigură cel mai lung ciclu de viaţă pentru o protecţie anticoroziv aplicată la oţel, comparativ cu restul procedeelor. Stratul protector ce rezultă după zincarea termică, rezistă 70 de ani în mediu rural şi între 20-30 de ani în mediu urban, în raport cu gradul de poluare.
- Viteză de corodare redusă. În contact cu aerul, stratul protector de zinc este corodat cu o viteză de 0,1-7 m/an în funcţie de agresivitatea mediului, în timp ce oţelul neprotejat poate sa ajungă la o viteza de corodare de cca 1,5 -200 m/an. Durata de viaţă a unui strat de zinc este între 40 si 100 de ani. În contact cu atmosfera nepoluantă, la o umiditate de cca. 70%, zincul se corodează cu o viteză redusă, acest avantaj păstrându-se
ELECTRO-GALVANIZARE
Acest procedeu consta in depunerea unui strat de zinc prin electroliza. In baia electrolitica, prin care circula curent electric, se afla un catod (obiectul de metal ce va fi zincat) si un anod (zincul). Cu ajutorul curentului eletric se realizeaza disocierea, transportul si depunerea ionilor de metal de la anod (zinc) la catod (obiectul de metal). Procedeul de galvanizare cu zinc se poate realiza intr-o varietate de solutii apoase, cum ar fi: cianuri alcaline, non-cianuri alcaline sau clorura acida de sare.
Este necesara curatare obiectelor care vor fi electro-galvanizate, pentru a se elimina rugina, murdaria, uleiul etc. Este utilizat un detergent alcalin pentru a asigura o galvanizare cu zinc de buna calitate si pentru ca stratul de zinc sa ramana intact o lunga perioada de timp. Metalul este inmuiat intr-o baie alcalina, pentru 5-10 minute, la circa 150 ˚ F . Apoi este aplicata o sarcina electrica, ceea ce duce la eliberarea de oxigen sau hidrogen in solutie, realizandu-se astfel o curatare la nivel micro. Apoi are loc o decapare, pentru a inlatura straturile de oxizi si scale de pe suprafata metalului. Tipul de metal si grosimea scalelor prezente decide tipul de acid, timpul de scufundare si temperatura necesara acestui proces. Urmeaza galvanizarea, dupa care metalul ce a fost galvanizat este spalat cu apa, urmat apoi de uscarea acestuia.
Electro-galvanizarea este un procedeu foarte rentabil, utilizat de obicei pentru obiecte mici (suruburi, elemente de fixare, piese auto etc.). Zincul este utilizat de obicei pentru a galvaniza obiectele din fier sau otel, dar si altfel de metale pot fi supuse acestui proces.
Principalele avantaje ale electro-galvanizarii sunt eficienta de cost si usurinta aplicarii. Cele cateva limitari ale sale includ durabilitate scazuta in apa de mare si faptul ca stratul de zinc nu se formeaza usor in zonele interne ale obiectului.
Zincarea termica este, cel mai des, utilizata pentru obiectele utilizate la exterior, in timp ce electro-galvanizarea se preteaza bine pentru cele folosite in interior. De asemenea stratul de zinc aplicat prin zincarea termica este de cateva ori mai gros decat cel aplicat prin electro-galvanizare, fiind astfel si mai rezistent la coroziune. Obiectele care au fost electro-galvanizate pot avea un aspect neted si stralucitor, fiind preferate din motive estetice.