AUTOMATIZARI
Automatizari pentru porti. (Porti automate)
Calitatea vietii noastre se imbunatateste indubitabil, datorita noilor tehnologii. Este si cazul unei porti dotata cu o automatizare, care prin intermediul unei telecomenzi ne scuteste de a ne mai deplasa sa dechidem si sa inchidem poarta. Automatizarea este de doua tipuri, in functie de deschiderea portii: CULISANTA(GLISANTA) si BATANTA(motor liniar, motor cu brat articulat, sau motor ingropat)
Poarta culisanta (sau glisanta)
Ce trebuie sa stim pentru o automatizare de poarta culisanta:
- Greutatea estimativa a portii – Pentru a alege motorul potrivit (Motor 400kg / 600 Kg / 800 Kg / 1200 Kg, etc). Exemplu : Daca poarta noastra are o greutate de 350 Kg atunci putem achizitiona un motor de minim 400 kg. Cu cat motorul este mai mare comparativ cu greutatea portii, cu atat durata de viata este mai mare, motorul fiind solicitat mai putin.
- Lungimea portii – Deschiderea utila – Pentru a alege cremaliera: Lungime utila + 1 metru. Cremaliera se livreaza la lungime de 1 metru. Exemplu : Daca poarta noastra are 4 metri deschidere utila, vom achizitiona 5 metri de cremaliera.
- Ciclu de lucru – Cate deschideri in perioada de timp. Daca avem o automatizare de uz rezidentilal cu pina la 10 deschideri pe zi, ciclu de lucru este unul normal de 35%. Daca automatizarea este pentru uz intens atunci alegem o automatizare cu ciclu de 65 – 80 %, sau permanent 100%.
Poarta batanta
- Dimensiunea unei foi (CANAT) – Pentru a alege motorul potrivit, veti gasi motoare pentru 2 x 2 metri sau mai mari. Exemplu : daca aveti o poarta batanta din 2 canate (foi) de 3 metri ve-ti alege un kit cu motoare de 2×3 metri sau mai mare. In acelasi timp trebuie sa corelati cu greutatea unei foi si cu dimensiunea stalpului (vezi mai jos).
- Greutate unei foi (CANAT) – Pentru a alege motorul potrivit. Veti gasi motoare pentru greutate de la 200Kg sau mai mari pe foaie (CANAT) si se coreleaza cu dimensiunea canatului si dimensiunea stalpului. Exemplu: Daca avem o poarta in 2 canate de 250KG si 2,5 metri / CANAT atunci alegem o automatizare care indeplineste ambele conditii, adica de 2×3 metri si 250KG / CANAT. In acelasi timp se coreleaza cu dimensiunea stalpului.
- Ciclu de lucru – Cate deschidere in perioada de timp. Daca avem o automatizare de uz rezidentilal cu pina la 10 deschideri pe zi ciclu de lucru este unul normal de 35%. Daca automatizarea este pentru uz intens atunci alegem o automatizare cu ciclu de 65 – 80 %, sau permanent 100%.
- Dimensiunea stalpilor – Este FOARTE IMPORTANTA – Pentru a alege ce tip de automatizare se preteaza pentru anumiti stalpi.
Din punct de vedere constructiv sint 3 categorii: motoare liniare, motoare cu brat articulat, sau motoare ingropate
Ce este valoarea X ? Valoarea X este distanta in CM de la balama pina la marginea stalpului. Aceasta valoare este foarte importanta.
Daca valoarea X este mai mare de 15 cm , atunci pentru aceasta poarta nu se pot instala motoare liniare scurte pentru ca aceste motoare scurte (70 cm) nu o sa aiba unghiul necesar si o sa fie blocate la nivelul stapului, ci doar motoare liniare lungi (100 cm) pentru a avea unghiul necesar, sau motoare cu brat articulat sau ingropat. Daca valoarea X este mai mica sau egala cu X atunci se pot instala orice fel de brate.
Automatizarile pentru porti batante se folosesc atunci cand instalarea de porti culisante nu este fezabila. Se instaleaza pentru proprietati mai mici si nu sunt la fel de eficiente in asigurarea proprietatii ca si portile culisante. Nu se folosesc in spatii comerciale sau la fabrici datorita faptului ca nu rezista la un ciclu mare de folosinta. Chiar si portile pietonale pot fi automatizate cu un astfel de tip de automatizare. Automatizarile de porti batante se folosesc pentru porti de maxim 10 metri (5 metri/canat). O poarta batanta este o poarta care se deschide prin actionarea unor balamale. Exista mai multe tipuri de porti batante: cu o usa sau cu doua usi. Pentru automatizari de porti batante trebuie intai definit ce fel de poarta trebuie automatizata. Spre exemplu portile batante cu doua usi necesita doua motoare pentru automatizare.
Calitatea intr-o automatizare de poarta
O automatizare trebuie facuta la un nivel de calitate care sa permita functionarea portii pe termen lung. Aceasta trebuie sa reziste la ploaie, zapada, temperaturi diferite si mai ales la schimbari in conditiile meteorologice. Spre exemplu in unele zone in care temperaturile nu variaza ca in Romania o automatizare de porti vine cu mai putine provocari. In cazul in care temperatura variaza intre plus 40 grade si minus 40 grade, materialele se dilata iar poarta trebuie automatizata in alt fel pentru ca ea sa se deschida in orice conditii.
KIT FULL AUTOMATIZARE POARTA BATANTA:
- – 2 motoare
– o unitate de comanda
– 2,3 telecomenzi cu doua canale
– un receptor cu două canale
– o pereche fotocelule
– lampa semnalizare
– suport lampa semnalizare
– fotocelule
KIT FULL AUTOMATIZARE POARTA CULISANTA
– 1 motor electromecanic
– unitate de comanda incorporata
– receptor incorporat
– sistem de deblocare manuala cu cheie
– 2 limitatoare pentru capetele de cursa
– placa metalica pentru prinderea motorului
– 2 telecomenzi
– set fotocelule
– lampa de semnalizare
– cremaliera