Fierul forjat este obţinut prin deformarea metalului când acesta a ajuns în stare plastică, mai exact când este încălzit până la incandescenţă. Această prelucrare se poate face manual, prin metoda tradiţională, de mii de ani folosită, în care bara de oţel înroşită se deformează prin baterea cu ciocanul pe nicovală.
Primul tip de fier cunoscut si utilizat de oameni provenea din meteoriti. În Egipt si Mesopotamia s-au descoperit varfuri de sulita si obiecte decorative cu aceasta origine, datând din jurul anului 4000 î.Hr. 2000 de ani mai târziu a aparut si fierul prelucrat din minereu (la început cel numit fier de mlastina – în engleza bog iron, sau limonit), folosit însa doar pentru obiecte de cult si considerat mai valoros decât aurul.
Între 1600 î.Hr. si 1200 î.Hr. a început obtinerea fierului în topitorii primitive, în Imperiul Hitit (Anatolia si Caucaz). Disparitia acestui imperiu a permis raspândirea cunostintelor despre prelucrarea fierului în toata regiunea, facilitând trecerea de la Epoca Bronzului la Epoca Fierului.
În jurul anului 550 î Hr. în China a fost inventat furnalul si s-a obtinut prima fonta turnata.
Forjarea fierului a cunoscut o perioada de inflorire intre secolele XVI-XVIII, pe atunci se lucra totul manual. In secolul XVIII a inceput industrializarea acestui mestesug prin construirea maim ultor uzine unde sa fabricau arme. Totodata cu aparitia uzinelor a inceput si trecerea de la prelucrarea manuala la utilizarea masinariilor, ciocanelor cu parghie, iar apoi a ciocanelor cu aburi. Un secol mai tarziu au trecut la s-au inlocuit cu masini hidraulice, automatizand foarte mult procesul de forjare a fierului.
Prelucrarea fierului forjat, ca arta, a inceput sa infloreasca in epoca renascentista, cand obiectele de arta din fier forjat devenind opere de un mare prestigiu. Descoperirea usurintei turnarii metalului a dat nastere nenumaratelor sculpturi din fier forjat si detaliilor dcorative. O perioada mai tarziu, fierul forjat a inceput sa fie utilizat din ce in ce mai mult in arhitectura, fiind utlizat pentru confectonarea de grilaje, porti, balcoane si garduri.
Odata cu aparitia revolutiei industriale, prelucrarea fierului a suferit si ea foarte multe modificari. A devenit o ramura a industriei prin construirea de uzine de fabrica de arme, iar apoi modificand treptat pocesul de prelucrare. Astfel, de la prelucrarea manuala a fierului s-a ajuns la utilizarea de ciocane pe parghii, apoi ciocane pe aburi, iar apoi masinilor hidraulice, care se utilizeaza chiar si in zilele noastre.
Fiind rezistent la conditiile de vreme, majoritatea obiectelor din metal sunt si acum in conditii foarte bune si atrag atentia privitorilor, chiar si in zilele nostre, prin vechimea si frumusetea lor.
Fierul forjat este utilizat din ce in ce mai des si la locuintele contemporane, fiind durabile si elegante. Producatori de fier forjat din toata tara ofera elemente decorative din fier forjat pentru toate gusturile, dar prelucrarea manuala a devenit din ce in ce mai rara, dar cu atat mai frumoasa si pretioasa.
Obiectele din fier forjat încep să câştige tot mai mult teren, deoarece răspund cât se poate de bine nevoilor funcţionale şi de design din locuinţele contemporane. Ele dau căldură, intimitate, ne aduc aminte de tradiţii, cu alte cuvinte, înnobilează locul în care trăim.Lucrările personalizate, realizate din fier forjat autentic, de obicei unicate, fac obiectul domeniului numit FIER FORJAT sau mai corect, FIERĂRIE DE ARTĂ.
Pro fier forjat: fierul forjat nu are moarte. Nu-l mănâncă cariile, ca pe lemn şi nici nu-i îmbătrâneşte structura moleculară, ca la materialele plastice.Datorită acestor calităţi merită să fie executate din el acele obiecte care ,,împodobesc’’ şi rezolvă funcţional nevoia unei construcţii gândite să reziste cel puţin la trei generaţii. De aici rezultă că valoarea investită la acest capitol este o decizie importantă pentru că ea poate creşte sau din contră poate scădea valoarea unei clădiri.
De ce să alegi fierul forjat? Iată ce ne spune un specialist care cunoaşte întreg domeniul, materialul,tradiţia, meşteşugul, casele, decoraţiunile. Este vorba de Arh. Mircea ŢIBULEAC:“Pe zi ce trece, percepţia acestui tip de produs este tot mai corectă. La întrebarea dacă fierul forjat – şi în primul rând cel AUTENTIC – câştigă teren în faţa altor materiale, răspunsul este categoric da. Şi aceasta deoarece această îndeletnicire tradiţională a fost redescoperită şi numărul meşteşugarilor care-l pot oferi este din ce în ce mai mare.Am dobândit acest meşteşug tradiţional în primă etapă, după care am arătat celor interesaţi la ce le poate servi această artă. În mod normal, fierul forjat este un material care rezistă şi secole, mai ales dacă este bine tratat corespunzător.Din păcate, acel aliaj de oţel din care se executa fierul forjat cu secole în urmă nu mai există. Acela era bogat în siliciu şi, prin forjare, se acoperea cu o crustă autoprotectoare făcându-l să nu ruginească.
În ziua de astăzi substituim această calitate, pe care o avea pe vremuri oţelul, zincând la cald confecţiile metalice care se amplasează în exterior. După zincare sau galvanizare, respectând prescripţiile privind vopsirea acestui gen de suprafaţe, piesele se pot vopsi aşa cum îşi doreşte fiecare sau cum stabileşte arhitectul de comun acord cu beneficiarul.”
Articol Romania Libera
Oțelul este un aliaj ce conține ca elemente principale fierul și carbonul, având un conținut de carbon sub 2,11 %. Aliajele fier-carbon cu mai mult de 2,11% carbon se numesc fonte. Oțelurile sunt materialele cu cea mai largă utilizare în industrie. Proprietățile lor pot să varieze în limite foarte largi în funcție de conținutul de carbon și de alte elemente de aliere.
În funcție de conținutul în elemente de aliere, oțelurile se împart în:
În condiții de echilibru, cei mai importanți constituenți ai oțelurilor nealiate sunt ferita, austenita, cementita și perlita.
Pentru a îmbunătăți cât mai mult duritatea și rezistența oțelurilor, acestea se supun de regulă unor tratamente termice cum ar fi călirea sau nitrurarea. Scopul final al unor asemenea tratamente este de obicei obținerea martensitei.
Am realizat atelier46.ro pentru a cauta si a salva fotografii frumoase cu fier forjat si inox, pentru a gasi echipa profesionista in consultanta si executia lucrarilor de fier forjat. Iar atunci când sunteți gata pentru a începe proiectul dumneavoastra, atelier46 este cel mai bun mod de a obține ceva inspirat din gama fier forjat
Fier forjat se înnobilează prin formele pe care le poate lua cu ajutorul imaginației și talentului profesionistilor in fier forjat care îl modelează. Noi, am reușit să reunim pasiunea și meșteșugul din fier forjat intr-un singur nume: atelier46 fier forjat si inox.
Vreti sa va construiti sau sa creeati un nou design casei dumneavoastra? Atelier46 va ofera fier forjat si va fi alegerea perfecta pentru aceasta. Alegeti sa va personalizati cu rafinament, stil si eleganta curtea dumneavoastra cu fier forjat. Daca aveti dificultati sau nu sunteti decis ca lucrarea aleasa de tip fier forjat nu este cea mai potrivita pentru necesitatile dvs in materie de fier forjat, atelier46 vine in ajutorul tau.